بنای بر قبور
فتواهاى وهابیون
1- ابن تیمیه: «مشاهدى که بر روى قبور انبیا و صالحین از عامه و اهلبیت بنا شده همه از بدعتهاى حرامى است که در دین اسلام وارد شده است.» «منهاج السنة، ج 2، ص 435- 437»
2- ابن تیمیه:«شیعه مشاهدى را که روى قبور ساختهاند تعظیم مىکنند، شبیه مشرکین در آنها اعتکاف مىکنند، براى آنها حج انجام مىدهند همان گونه که حجاج به سوى بیت عتیق حج انجام مىدهند.» «کشف الارتیاب، ص 286 از تطهیر الاعتقاد صنعانى»
3- صنعانى: «مشهد به منزله بت است، اینها آن چه که مشرکان در عصر جاهلیت بر بتهاى خود انجام مىدهند، بر قبور اولیاى خود انجام مىدهند ....» «همان، ج 1، ص 474- 479»
4- اعضاى استفتاى دائمى وهابیون: «بناى بر قبور بدعت منکر است که در آن غلوّ در تعظیم صاحب قبر و راهى به سوى شرک است و لذا بر ولىّ امر مسلمین یا نایب اوست که امر به تخریب بناهایى کند که روى قبور ساخته شده، و آنها را با زمین یکسان سازد، تا با این بدعت عملًا مقابله شده و راه شرک بسته شود.» «اللجنة الدائمة للبحوث العلمیة والافتاء رفم فتوى 7210»
5- ناصر الدین البانى در پیشنهادش به آل سعود براى تخریب گنبد سبز پیامبر اکرمsمىگوید: «از جمله امورى که جاى تأسّف دارد این که مدت زیادى است که بر روى ساختمان قبر پیامبرsگنبدى سبز ساخته شده است ... به اعتقاد من اگر دولت سعودى مىخواهد داعى توحید داشته باشد، باید مسجد نبوى را به حالت سابقش برگرداند.» «تحذیر المساجد من اتخاذ القبور مساجد، البانى، ص 68- 69»
1- بناء بر قبور، تعظیم شعائر الهى
وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ. حج/32.
شعائر: جمع شعیره = دلیل و علامت.
1. شعائر اللَّه: امورى که دلیل و علامت و نشانهبهسوى خداست.
2. شعائر اللَّه: شعائر دین خدا، برای رهنمون شدن به دین خدا باید اموری را تعظیم نمود که راهنمای اویند.
2- بناى بر قبور از مصادیق مودّت ذوىالقربى
3- بناى بر قبور اولیاى الهى مصداق ترفیع بیوت
الف-بیوت خصوص مساجد نیست بلکه اعم از اماکنى است که در آنها یاد خدا مىشود، همانند بیوت انبیاء و ائمهD. زیرا بیت بهمعناى بنائى است که داراى چهار دیوار و سقف باشد، همانند بیت اللَّه الحرام همچنین در قرآن آمده: وَ لَوْ لا أَنْ یَکُونَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً لَجَعَلْنا لِمَنْ یَکْفُرُ بِالرَّحْمنِ لِبُیُوتِهِمْ سُقُفاً مِنْ فِضَّةٍ. زخرف/33.
نتیجه: 1. بیتدر لغت عرب به بنایى اطلاق مىشود که داراى سقف باشد. 2. مستحب است که مساجد بدون سقف باشد. پس مقصود از بیوت در آیه غیر از مساجد است.
ب- مقصود از رفع در آیه شریفه دو احتمال است:
1- تعظیم، (ترفیع قدر بیوت = رفع معنوى) وَ رَفَعْناهُ مَکاناً عَلِیًّا. مریم/57.
2- بالا بردن ساختمان قبر = رفع ظاهرى و بناى قبر
زمخشرى: «رفع بیوت، یا بناى بیوت. مثل: وَ إِذْ یَرْفَعُ إِبْراهِیمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَیْتِ وَ إِسْماعِیلُ ... و یا به معناى تعظیم بیوت و بالا بردن قدر و منزلت بیوت است». کشاف، ج 2، ص 390.
1. رفع بنا: دلالت صریح بر بناى بر بیوت انبیا و اولیا، بخصوصاینکه مدفن پیامبرsو تعدادى از ائمهDدر خانههایشان بوده است.
2. رفع معنوى: اذن به تکریم و حفظ بیوت انبیا و اولیاى الهى است که عموم آن شامل بناى بر قبور اولیاى الهى و تعمیر آن نیز مىگردد. روح البیان، ج 6، ص 158.
در المنثور، سیوطى، ج 5، ص 50.
سیره سلف و بناى بر قبور
1- مسلمانان بدن پیامبرsرا در خانهاى سقفدار دفن نمودند وآن مکان از آن به بعد مورد توجه خاص مسلمانان قرار گرفته است.
2ـ بخاری:«بعد از وفات حسن بن حسن بن علىgهمسر او تا یک سال قبّهاى بر قبر او زد و به عزادارى پرداخت». صحیح بخارى، کتاب الجنائز، حدیث 62.
4- سیّد بکرى: «از عدم جواز بناى بر قبور، قبور انبیا و شهدا و صالحین و امثال آنها استثنا مىشود.» «اعانة الطالبین، ج 2، ص 120»
5- ابن شبه: عقیل بن ابىطالب در خانه خود چاهى کند. در آن هنگام به سنگى برخورد کرد که در آن نوشته بود:« قبر حبیبه دختر صخر بن حرب است، عقیل چاه را پر از خاک کرد و روى آن اتاقى بنا نمود.» «تاریخ المدینة المنورة، ج 1، ص 120»
6- سمهودى در توصیف مزار حمزه بن عبدالمطلب مىگوید: «بر مزار او قبهاى عالى، زیبا و محکم است ... که در ایام خلافت خلیفه عباسى ناصر دین اللَّه، سال 575- 622 ه، ساخته شده است.» «وفاء الوفاء، ج 2»
موضوع :